Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο Μάλεμε

Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο Μάλεμε

Το Μάλεμε είναι ένα από τα ιστορικά μέρη της Ελλάδας.

Εδώ βρίσκεται το ομώνυμο αεροδρόμιο το οποίο ήταν το σημείο προσγείωσης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, κατά τη Μάχη της Κρήτης, την “Επιχείρηση Ερμής” (Operation Mercury), όπως την είχε ονομάσει ο Χίτλερ.

Η μάχη της Κρήτης ξεκίνησε το πρωί της 20ης Μαΐου 1941 και έληξε δώδεκα μέρες μετά, την 1η Ιουνίου, με την κατάληψη της Μεγαλονήσου.

Την πρώτη μέρα της μάχης, τα αεροπλάνα έριχναν συνεχώς αλεξιπτωτιστές, που όμως σκοτώνονταν από τους γενναίους Κρήτες οι οποίοι πολεμούσαν με μαγκούρες, πέτρες, μαχαίρια και λιγοστά όπλα, τον λιγοστό Ελληνικό στρατό και τους συμμάχους Άγγλους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς που πολεμούσαν μαζί τους.

Το ύψωμα 107 στο διπλανό χωριό Βλαχερωνίτισσα έχει μείνει στην ιστορία λόγω των πληγμάτων που κατάφεραν στους Γερμανούς από το σημείο αυτό.

 

Το Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο με λουλούδια και σταυρούς.

 

Το δεύτερο βράδυ όμως οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν το ύψωμα 107 και τότε έπεσε ουσιαστικά και ολόκληρο το νησί της Κρήτης. Η σφοδρότητα των μαχών και η επική αντίσταση των κατοίκων έχουν μείνει ανεξίτηλα γραμμένες στην ιστορία ως σύμβολα του αγώνα για την ελευθερία.

Λόγω της σημασίας που έπαιξε η κατάληψη του Υψώματος 107, η Γερμανική κυβέρνηση μετά τον πόλεμο το επέλεξε για την κατασκευή του Γερμανικού Στρατιωτικού Νεκροταφείου.

Στο κοιμητήριο αυτό βρίσκονται οι τάφοι 4.465 στρατιωτών του Γερμανικού Στρατού, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν αλεξιπτωτιστές που σκοτώθηκαν κατά την Μάχη της Κρήτης.

 

Το Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο με τους χιλιάδες τάφους.

 

Οι χιλιάδες τάφοι του γερμανικού νεκροταφείου δεν έχουν σταυρούς, αλλά πλάκες κάτω στο έδαφος, αφού δεν ήταν όλοι Χριστιανοί.

Σήμερα το Μάλεμε είναι πλέον ένα μικρό ήσυχο χωριό με μια όμορφη παραλία, την οποία προτιμούν όσοι θέλουν να κάνουν ήρεμες διακοπές στα Χανιά.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ - ΧΑΡΤΗΣ