
Ελιά των Βουβών. Η αρχαιότερη ελιά του κόσμου
Η Ελιά των Βουβών θεωρείται το αρχαιότερο ελαιόδεντρο στον κόσμο και έχει ηλικία 3.000- 5.000 ετών και είναι ακόμα καρποφόρο!
Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί σαν «Μνημειακό» λόγω της ιδιαιτερότητας του σχήματος και της εξαιρετικής αισθητικής του ανάγλυφου του κορμού του.
Βρίσκεται στην θέση Πάνω Βούβες του Δήμου Πλατανιά είναι ποικιλίας Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται “Τσουνάτη”, εμβολιασμένη σε υποκείμενο Αγριελιάς.
Ο κορμός του δέντρου έχει εξαιρετικό ανάγλυφο με ιδιαίτερη αισθητική. Η επιφάνεια του πραγματικό έργο γλυπτικής παρουσιάζει διαφορά σχήματα που φαντάζουν με αλλόκοτες μορφές προσώπων και πραγμάτων!
Το δέντρο έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης ενώ με κότινο από το δέντρο αυτό, που κόβετε με ειδικές τελετές, στεφανώθηκε ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ανδρών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004, του 2008 στο Πεκίνο, του 2012 στο Λονδίνο και το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,9m από το έδαφος έχει μέγιστη διάμετρο (3,70m) και περίμετρο 8,10.m ενώ στην βάση του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 4,53m και περίμετρο 12,55m.
Το Μουσείο Ελιάς Βουβών, βρίσκεται πλησίον του Μνημειακού ελαιόδενδρου των Βουβών, με το οποίο αποτελεί ένα ενιαίο και αρμονικό σύνολο.
Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίσμα, στο οποίο διατηρούνται όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία μιας λιτής μεν, αλλά αυθεντικής, ευφυούς και λειτουργικής, λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής.
Τα εκθέματά του καλύπτουν όλο τον κύκλο καλλιέργειας, αποκομιδής, παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης του ελαιολάδου που χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950.
Στα εκθέματά του θα δεις ακόμα και το Ησιόδειο άροτρο.
Το πανάρχαιο αυτό εργαλείο οργώματος του εδάφους ήταν ξύλινο άροτρο, με το οποίο οι ντόπιοι καλλιεργούσαν τη γη από τους προϊστορικούς χρόνους έως τη δεκαετία του 1950.
Η παράδοση αναφέρει πως το ανακάλυψε ο Τριπτόλεμος, ένας ελευσίνιος ήρωας στα χρόνια της μυθολογίας. Ο Τριπτόλεμος βοήθησε της θεά της γεωργίας Δήμητρα να βρει την κόρη της την Περσεφόνη και η θεά σε αντάλλαγμα τον δίδαξε να καλλιεργεί το σιτάρι. Απ’ αυτή λοιπόν την ανάγκη κινήθηκε ο Τριπτόλεμος για να επινοήσει για φτιάξει το άροτρο ή το αλέτρι.
Στην ιστορία όμως είναι γνωστό ως Ησιόδειο Άροτρο και τούτο οφείλεται, ότι πρώτος ο Ησίοδος το περιέγραψε με λεπτομέρεια και πρώτος αυτός μας πληροφόρησε από πόσα κομμάτια αποτελείται.