Μητρόπολη Χανίων (Παναγία Τριμάρτυρη)

Μητρόπολη Χανίων (Παναγία Τριμάρτυρη)

Ο σημερινός μητροπολιτικός ναός των Χανίων στην οδό Χάληδων, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, κτίστηκε στη θέση παλαιότερου Ενετικού ναού της Παναγίας μετά το διάταγμα ανεξιθρησκείας Χάτι - Χουμαγιούν του 1856.

Ο παλαιότερος Ενετικός ναός της Παναγίας Τριμάρτυρης, μετά την άλωση της πόλης των Χανίων από τους Οθωμανούς το 1645, μετατράπηκε σε σαπωνοποιείο και ανήκε στο διοικητή Κρήτης Μουσταφά Ναϊλή Πασά Γκιριτλή (Κρητικό). Στο χώρο της ελαιαποθήκης φυλασσόταν η εικόνα της Παναγίας με άσβεστο καντήλι, σύμφωνα με διαταγή του Μουσταφά.

Η παράδοση λέει ότι το σαπωνοποιείο χρεοκόπησε και εγκαταλείφθηκε, ενώ την εικόνα της Θεοτόκου είχε πάρει μαζί του ο τελευταίος τεχνίτης. Όταν ο Μουσταφά έγινε πρωθυπουργός, επί σουλτάνου Μετζίτ, η Χριστιανική Κοινότητα ζήτησε το χώρο για την ανέγερση και πάλι ναού. Ο Μουσταφά παραχώρησε το χώρο, ενώ ο σουλτάνος έστειλε 100.000 γρόσια και ο γιος του Μουσταφά, Βελή πασάς (τότε διοικητής της Κρήτης) 30.000 γρόσια, ώστε η εκκλησία εν τέλει ανεγέρθηκε.

Η κατασκευή της Μητρόπολης των Χανίων, του Καθεδρικού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου ολοκληρώθηκε το 1860 στη μορφή της τρίκλιτης βασιλικής με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος. Τα τρία κλίτη της έδωσαν και το όνομα Τριμάρτυρη.

Η Μητρόπολη των Χανίων γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Θεοτόκου, πολιούχο των Χανιών.


Οδηγίες - Χάρτης