Ναός Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα

Ναός Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα

Ο ναός της Μαρίας της Μαγδαληνής βρίσκεται στη Χαλέπα, την αρχοντική συνοικία των Χανίων που γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 19ο αιώνα, όταν αναδείχτηκε ο σημαντικότερος ηγέτης της σύγχρονης Ελλάδας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο ναός είναι κτισμένος στην πλατεία της Έλενας Βενιζέλου, όπου υπάρχουν ακόμη το παλάτι του Αρμοστή της Κρήτης Πρίγκηπα Γεωργίου, το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου και το μέγαρο Μπλουμ που στεγάζει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο ναός άρχισε να κτίζεται το 1901 με την οικονομική χορηγία 10.000 ρουβλίων του Μεγάλου Δούκα της Ρωσίας Γεωργίου σε ανάμνηση της διαμονής της αδερφής του και συζύγου του Αρμοστή Κρήτης Πρίγκηπα Γεωργίου, Μαρίας, στα Χανιά. Εγκαινιάστηκε στις 6 Ιανουαρίου 1903 με παρουσία της βασίλισσας Όλγας και χρησιμοποιήθηκε ως ηγεμονικός ναός του Πρίγκηπα Γεωργίου. Μετά την αποχώρηση του Πρίγκηπα Γεωργίου από την Κρήτη το 1909, ο ναός παραχωρήθηκε στο Δήμο Χανίων.

Τα σχέδια στάλθηκαν από Ρώσους αρχιτέκτονες και ακολουθούν τα πρότυπα των Ρωσικών ορθόδοξων ναών. Ο ναός έχει κεκλιμένες τετράριχτες στέγες σε δύο επίπεδα που καταλήγουν σε ρωσικού τύπου τρούλο.


Οδηγίες - Χάρτης