Πλατεία της Σπλάντζιας

Πλατεία της Σπλάντζιας

Η Σπλάντζια είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες συνοικίες της πόλης των Χανίων, μία ανάσα απόσταση από το Παλιό Λιμάνι, και ο Lotos Luxury Apartments σαν την συνιστά ανεπιφύλακτα.

Στο κέντρο της συνοικίας βρίσκεται η γραφική πλατεία της Σπλάντζιας, η οποία επίσημα λέγεται πλατεία 1821, προς τιμή της ελληνικής επανάστασης για την ανεξαρτησία.
Είναι μια θαυμάσια μικρή πλατεία με μεγάλα πλατάνια που προσφέρουν σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Σπλάντζια είναι γεμάτη από προσεγμένα καφέ, ταβέρνες και καταστήματα. Αυτή η όμορφη γειτονιά είναι ένας από τους “κρυμμένους θησαυρούς” της πόλης των Χανίων, ο οποίος είναι γνωστός μόνο στους ντόπιους και τους καλά πληροφορημένους ταξιδιώτες. Είναι ιδανική για να χαλαρώσετε μετά από τη βόλτα σας στην πόλη των Χανίων.

Γύρω από την πλατεία υπάρχουν επίσης δύο γνωστές εκκλησίες της πόλης των Χανίων. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1320μ.Χ.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν μοναστήρι των Δομινικανών κατά την Ενετοκρατία. Αργότερα, στα Οθωμανικά χρόνια μετατράπηκε σε τζαμί. Και τώρα λειτουργεί ως ορθόδοξη εκκλησία. Δεν μπορείτε να μην την προσέξετε, όχι μόνο λόγω του μεγέθους της, αλλά και λόγω του ότι έχει και καμπαναριό και μιναρέ.

Ανάμεσα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τον πλάτανο στη Σπλάντζια υπάρχει η τουρκική υπόγεια κρήνη περιτριγυρισμένη από κάγκελα. Η δεξαμενή είχε τέτοια χωρητικότητα, ώστε να καλύπτει την πόλη των Χανίων για έξι μήνες.

Το 1821, όταν ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην κεντρική πλατεία της Σπλάντζιας έλαβε χώρα ένα τρομακτικό ιστορικό γεγονός:
Για να αποτρέψουν τον ντόπιο ελληνικό πληθυσμό από το να προσχωρήσουν στην επανάσταση, οι Τούρκοι κρέμασαν τον τοπικό Ορθόδοξο επίσκοπο Κισσάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη (19 Μαΐου 1821) από το μεγάλο πλατάνι της πλατείας. Στο ίδιο σημείο εκτέλεσαν επίσης και μερικούς από τους εξέχοντες Έλληνες των Χανίων.
Σήμερα μια πλάκα μνημονεύει αυτό το αποτρόπαιο γεγονός. Για το λόγο αυτό, η πλατεία επίσημα ονομάζεται “πλατεία 1821”.

Η Έκκλησία του Αγίου Ρόκκου στην πλατεία της Σπλάντζιας

Από την άλλη πλευρά της πλατείας της Σπλάντζιας βρίσκεται η Ενετική εκκλησία του Αγίου Ρόκκου. Χαρακτηριστική εκκλησία της Ενετικής περιόδου, σήμερα δεν χρησιμοποιείται πλέον για θρησκευτικούς σκοπούς αλλά σαν χώρος Τέχνης όπου γίνονται διάφορες εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής.
Ο Αγιος Ρόκκος, του οποίου η μνήμη γιορτάζεται στις 16 Αυγούστου, γεννήθηκε τό 1295 στο Μονπελιέ της Γαλλίας από οικογένεια ευγενών.
Η ανέγερση του ναού έγινε το 1630, πιθανόν μετά την εκδήλωση επιδημίας πανώλης, καθώς ο Άγιος Ρόκκος ήταν ο προστάτης των Χανίων από την πανώλη. Κάτω από το γείσο υπάρχει η επιγραφή:

DEO O(PTIMO).M.(AXIMO) ET D(IVO). ROCCO DICATVM. M.D.CXXX.
ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΡΟΚΚΟ 1630

Κατά την διάρκεια της Τουρκικής Κατοχής στα Χανιά, ο Άγιος Ρόκκος χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό φυλάκιο. Πιθανότατα οι Οθωμανοί κατακτητές απέφυγαν να τον καταστρέψουν από τον φόβο του Αγίου και των ιδιοτήτων του σχετικά με την πανώλη.
Κατά τη διάρκεια της Κρητικής Πολιτείας και μέχρι το 1925 λειτούργησε ως σταθμός χωροφυλακής.

Απολαύστε λοιπόν την βόλτα σας και τα ξαναλέμε αργότερα!

Οδηγίες - Χάρτης