Φαράγγι Αγίας Ειρήνης

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης

Το μοναδικό σε ομορφιά και βλάστηση φαράγγι της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό σε απόσταση 43 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 17 χιλιόμετρα από το γραφικό χωριό της Σούγιας με την διάσημη υπέροχη παραλία.

Το συνολικό μήκος του είναι περίπου 7 χιλιόμετρα και απαιτεί περίπου 3 ώρες πεζοπορίας.

Η βόρεια είσοδος του μονοπατιού ξεκινά λίγο έξω από το χωριό της Αγίας Ειρήνης και καταλήγει στην νότια έξοδο που απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την παραλία της Σούγιας.

Η διαδρομή είναι εύκολη και πανέμορφη δίπλα στα νερά του Αγιερηνιώτη ποταμού με σκιά στο μεγαλύτερο μέρος της κάτω από πλατάνια, πεύκα και πικροδάφνες.

Το φαράγγι αποτελεί τμήμα του βιοτόπου του κρητικού αίγαγρου και χαρακτηρίζεται από ποικίλα µικροπεριβάλλοντα, που αποτελούν καταφύγιο και ενδιαίτημα για πολλά είδη πανίδας. Χαρακτηριστικός είναι και ο πλούτος της δασικής βλάστησης τόσο από άποψη δέντρων (Κυπαρίσσι, Τραχεία πεύκη, Σφενδάµι, Πλάτανος, Πουρνάρι, Αριά), αλλά και των θάμνων, φρυγάνων καθώς και των αρωματικών φυτών, µε κυριότερο τον δίκταμο.

Η σπουδαιότητα όμως του φαραγγιού δεν περιορίζεται μόνο στην υψηλή του βιοποικιλότητα ή στην αισθητική του αξία, αλλά και στην ιστορική και πολιτιστική του ταυτότητα.
Στη θέση «Πολλά Σπιτάκια» μέσα στο Φαράγγι κατέφευγαν οι επαναστάτες την εποχή της Τουρκοκρατίας και από εκεί ξεκινά και το μονοπάτι της «Φυγού» που ήταν και η έξοδος διαφυγής από το Φαράγγι προς την περιοχή του Ομαλού.
Στην περιοχή βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Χριστού (1358µ.Χ.) και ο ερειπωμένος ναός του Αγ. Γεωργίου(1460 µ.Χ.).

Περιοχή ανάπαυσης με δέντρα, νερό και παγκάκια

Μετά από περίπου 40 λεπτά από την αρχή της διαδρομής θα φτάσετε μια σκιασμένη περιοχή ανάπαυσης με τουαλέτες, παγκάκια και νερό.
Υπάρχουν μερικοί ακόμη χώροι ανάπαυσης με νερό (αλλά δεν λειτουργούν πάντα οπότε καλύτερα να βαστάτε ένα μικρό μπουκαλάκι με νερό).
Στην νότια έξοδο υπάρχει μια μικρή ταβέρνα που είναι ανοιχτή από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο και σερβίρει ποτά καθώς και φαγητό.

Πλεονεκτήματα του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης σε σχέση με το φαράγγι της Σαμαριάς:

  • Δεν έχει πολύ κόσμο.
  • Είναι λιγότερο κουραστικό. Είναι 7 χιλιόμετρα μήκος αντί 16 χιλιόμετρα του φαραγγιού της Σαμαριάς.
  • Η κατάβαση είναι περίπου 500 μέτρα, όχι 1230, οπότε και είναι καλύτερο για τα γόνατά σας.
  • Είναι ανοιχτό σχεδόν όλο το έτος, σε σύγκριση με το φαράγγι της Σαμαριάς το οποίο είναι ανοιχτό από το Μάιο έως τον Οκτώβριο.
  • Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι σκιερό, και έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να το απολαύσετε και τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Πως να επισκεφθείτε το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης από τα Χανιά.

Αν έρχεστε από τα Χανιά με δικό σας αμάξι μπορείτε να παρκάρετε στην βόρεια είσοδο του Φαραγγιού όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος στάθμευσης. Θα διασχίσετε το Φαράγγι και από την έξοδο του Φαραγγιού καλέστε ταξί από την Σούγια να σας γυρίσει στο αμάξι σας. Με το αμάξι σας πλέον επιστρέψτε για ένα απολαυστικό μπάνιο στα καταγάλανα νερά της παραλίας της Σούγιας.

Η παραλία της Σούγιας και το Lotos cafe

Για καλό καφέ η καλύτερη επιλογή είναι το Lotos Seaside Hotel & café , ακριβώς μπροστά στην παραλία.
Στο Lotos Seaside Hotel & café θα βρείτε ακόμα υπέροχα σάντουιτς, γλυκές και αλμυρές κρέπες, δροσιστικούς φυσικούς χυμούς και ότι άλλο ποθεί η ψυχή σας.

Καλή απόλαυση!!

Οδηγίες - Χάρτης