Φαράγγι Αράδαινας

Φαράγγι Αράδαινας

Ένα από τα φαράγγια που σας προτείνουν τα Lotos Πολυτελή Διαμερίσματα και από τα πιο γνωστά της Κρήτης, είναι το Φαράγγι της Αράδαινας.

Αποτελεί ιδανικό προορισμό για σχετικά ήπια πεζοπορία ανάμεσα σε απότομους γκρεμούς και με φόντο το Λυβικό Πέλαγος. Η πανίδα της περιοχής είναι ανάλογη με αυτή μεγαλύτερων φαραγγιών της περιοχής, όπως της Σαμαριάς, και περιλαμβάνει γυπαετούς και άλλα σπάνια πτηνά, ενώ οι τυχεροί μπορεί να συναντήσουν και αιγάγρους.

Η καταλληλότερη εποχή για εξορμήσεις είναι η άνοιξη, όταν η θερμοκρασία είναι ανεκτή και το φαράγγι γεμίζει χρώματα χάρη στα αγριολούλουδα, που φυτρώνουν στα πιο απίθανα σημεία.

Περπατώντας στο φαράγγι της Αράδαινας

Η πιο διαδεδομένη είσοδος του Φαραγγιού της Αράδαινας είναι κοντά στην Ανώπολη Σφακίων, στο ερειπωμένο χωριό Αράδαινα, μετά τη γέφυρα του Αγ. Ιωάννη.
Στο σημείο όπου μια μεταλλική γέφυρα ενώνει τις δύο άκρες του φαραγγιού, ξεκινά το μονοπάτι για την κοίτη του.

Στη μέση της μεταλλικής γέφυρας της Αράδαινας, ύψους 138 μέτρων, υπάρχει και εξέδρα όπου γίνεται bunjee Jumping.
Αποτελεί την υψηλότερη γέφυρα για άλματα με ελαστικό σχοινί, bungy jumping, στην Ελλάδα και την δεύτερη στην Ευρώπη.

Άλμα με ελαστικό σχοινί, bungy jumping

Το μήκος του Φαραγγιού της Αράδαινας από αυτό το σημείο έως τα Μάρμαρα είναι 7 χιλιόμετρα και για την κατάβαση θα χρειαστείτε περίπου 2,5 ώρες. Το μονοπάτι είναι καθαρό και φροντισμένο. ‘Όμως σε κάποιο σημείο, μετά από μεγάλη κατολίσθηση έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο φυσικό φράγμα, ύψους περίπου 10 μέτρων από πέτρες. Εδώ έχουμε δύο επιλογές. Είτε να συνεχίσουμε κατεβαίνοντας τις μεταλλικές σκάλες που έχουν τοποθετηθεί επάνω στα βράχια, ή να ακολουθήσουμε το μονοπάτι στα δεξιά μας, το οποίο κατηφορίζει αποφεύγοντας το σημείο της κατολίσθησης και μας βγάζει ξανά στην κοίτη του φαραγγιού με ασφάλεια.
Αποφύγετε να κατεβείτε τις σκάλες μετά από βροχή.

Από την έξοδο του Φαραγγιού της Αράδαινας, τα Μάρμαρα, ο ευκολότερος τρόπος για να φύγετε είναι να πάρετε το καΐκι για το Λουτρό και από εκεί το καραβάκι για τη Χώρα Σφακίων.
Μπορείτε όμως να συνεχίσετε μέσω του μονοπατιού Ε4 (3 χιλιόμετρα, περίπου μία ώρα), ως το Λουτρό περνώντας από τις πανέμορφες παραλίες Λύκος και Φοίνικας και να πάρετε από εκεί το καραβάκι για Χώρα Σφακίων.

ΟΔΗΓΙΕΣ - ΧΑΡΤΗΣ