Φαράγγι Θέρισσου
Το καλοκαίρι είναι μια ανακούφιση από τη ζέστη!
Το χειμώνα με τα τζάκια δε παίζεται το τοπίο και οι μυρωδιές του χωριού !
Το χωριό Θέρισσος βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορών και σε απόσταση 16 χλμ από την πόλη των Χανίων. Για να φτάσει κανείς εκεί, διασχίζει το πανέμορφο και καταπράσινο Φαράγγι του Θέρισσου, μήκους 6 χλμ. Ο δρόμος, ο οποίος συνδέει τα Χανιά με το χωριό του Θέρισσου διασχίζει το φαράγγι, προσφέροντας μαγικές εικόνες της άγριας φύσης.
Το χωριό Θέρισσος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κρήτης, λόγο της οχυρωματικής του θέσης. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821, όταν ο πασάς Λατίφ, αποφάσισε να εισέλθει στο φαράγγι μαζί με 5000 τούρκους. Στην είσοδο του Φαραγγιού των περίμεναν 300 επαναστάτες, οι οποίοι έδωσαν σκληρή μάχη και το χωριό έμεινε απροσπέλαστο από τον τούρκικο στρατό. Αξιοσημείωτη συμβολή στον αγώνα, παρείχαν οι γυναίκες του Θέρισσου, οι οποίες μετέφεραν νερό και πυρομαχικά στους επαναστάτες. Σε αυτή τη μάχη έχασαν τη ζωή τους 500 Τούρκοι. Το 1866 ο Μουσταφά Πασάς, κατέκτησε το χωριό και ανάγκασε τους κατοίκους να φύγουν. Κατά την διάρκεια της λεηλασίας, ο Πασάς βρήκε μια νεαρή γυναίκα η οποία αντιστάθηκε να παραδοθεί και την άλεσε με την πέτρα του ελαιοτριβείου, η οποία διασώζεται ως σήμερα και εκθέτεται στο πολεμικό μουσείο του χωριού.
O Ελευθέριος Βενιζέλος, του οποίου η καταγωγή είναι από το Θέρισσο, το 1905, οργάνωσε μία μυστική συνάντηση στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, όπου ανακηρύχθηκε η επανάσταση εναντίον του πρίγκιπα Γεώργιου. Ο σκοπός και το αίτημα της επανάστασης ήταν η ένωσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο πρίγκιπας Γεώργιος συνειδητοποιώντας την μεγάλη επιτυχία του Βενιζέλου και των υποστηρικτών του, οδηγήθηκε σε παραίτηση το 1905. Την θέση του, ανακατάλαβε ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, ένας άνθρωπος που είχε την εμπιστοσύνη και την στήριξη τόσο του Βενιζέλου όσο και των Μεγάλων Δυνάμεων. Το 1909, ανακηρύσσετε η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και ένα χρόνο μετά ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εκλέγεται πρωθυπουργός της χώρας.
Επισκέπτοντας κανείς το χωριό, πέρα από τη μαγευτικό τοπίο του Φαραγγιού, αξίζει να γευτεί όμορφες παραδοσιακές κρητικές γεύσεις, να θαυμάσει τα ιστορικά κτήρια, να επισκεφθεί το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και το πρώην αρχηγείο του Βενιζέλου, και το μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως, αποκομίζοντας έτσι μια όμορφη γεμάτη εμπειρία σε μια ορεινή εξόρμηση.