Φαράγγι Σαμαριάς

Φαράγγι Σαμαριάς

Ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα στα Χανιά είναι το φαράγγι της Σαμαριάς. Είναι το δεύτερο σε μήκος στην Ευρώπη και η διάσχισή του αποτελεί τον κύριο σκοπό του ταξιδιού πολλών τουριστών που φτάνουν στην Ελλάδα και την Κρήτη.

Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Νομού Χανίων
Το μήκος του αγγίζει τα 16 χλμ και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα το ρυθμό σας, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς πήρε το όνομά του από τον μικρό βυζαντινό ναό που βρίσκεται στο μέσο του περίπου, χτίστηκε το 1379 και ονομάζεται Οσία Μαρία. Από το εκκλησάκι αυτό ονομάστηκε και το χωριό «Σαμαριά», που είχε χτιστεί δίπλα, και εγκαταλείφθηκε από τους μόνιμους κατοίκους του το 1962, με την ανακήρυξη του Εθνικού Δρυμού. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν στάση από τους πεζοπόρους και από τους φύλακες του Εθνικού Δρυμού.
Κατά άλλους η ονομασία προέρχεται από την λέξη «Αμάρα» (δηλαδή το μέρος που ενώνονται πολλά ρυάκια κλπ) επειδή το κύριο φαράγγι συναντά αρκετά μικρότερα κατά την διαδρομή του.

Υπολογίζεται ότι το φαράγγι της Σαμαριάς, «ο Φάραγγας» όπως τον αποκαλούν οι Σφακιανοί, δημιουργήθηκε πριν από περίπου 14 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι γεωλογικές ανακατατάξεις στην περιοχή διέρρηξαν τους πέτρινους όγκους.

Υπάρχουν πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας που ενδημούν στο φαράγγι και τη γύρω περιοχή με γνωστότερο είδος τον Κρητικό Αίγαγρο, το Κρι – Κρι.

Καθώς το φαράγγι είναι εθνικό πάρκο, δεν επιτρέπεται να κολυμπάτε στα ποτάμια, η κατασκήνωση, οι φωτιές, το κυνήγι ή η διανυκτέρευση. Επίσης απαγορεύεται να κόβεται φυτά κατά την διαδρομή σας.

Το πιο γνωστό μέρος του φαραγγιού είναι το σημείο γνωστό ως Πόρτες ή Σιδερόπορτες , όπου δύο άτομα με απλωμένα χέρια μπορούν να αγγίξουν τις πλευρές του οι οποίες υψώνονται σε ύψος 600 μέτρων!
Θα τις συναντήσετε σε μία ώρα περίπου μετά το «χωριό» Σαμαριά.

Οι Σιδερόπορτες στο φαράγγι της Σαμαριάς. Δύο άνθρωποι με τεντωμένα χέρια μπορούν να αγγίξουν τα απέναντι τοιχώματα.

Αν αισθάνεστε ότι σας αγαπούν ή αν θέλετε κάποιον να σας πει «σ΄αγαπώ», όταν φθάσετε στις «Πόρτες» φωνάξτε δυνατά «σ΄αγαπώ». Η ηχώ σίγουρα θα σας το ανταποδώσει, όχι μία αλλά πολλές φορές!

Πόσιμο νερό θα βρείτε από κτιστές βρύσες σχεδόν σε όλη τη διαδρομή. Το ίδιο συχνά συναντάμε και τουαλέτες.

Για να μην σας πετύχει η ζέστη μέσα στο φαράγγι, σας συνιστούμε να ξεκινήσετε την αυγή παίρνοντας το πρώτο λεωφορείο από τα Χανιά.

Καλό θα είναι να εισέλθετε στο Φαράγγι της Σαμαριάς ελαφριά ντυμένοι, με ειδικά παπούτσια πεζοπορίας (τις γνωστές ορειβατικές αρβύλες), να έχετε μαζί σας ελαφρύ φαγητό και βέβαια καπέλο και αντηλιακό.

Το φαράγγι καταλήγει στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, στο χωριό Αγία Ρουμέλη από όπου οι τουρίστες παίρνουν το καραβάκι της επιστροφής που φεύγει για τη Χώρα Σφακίων ή την Σούγια η οποία έχει μία από της καλύτερες παραλίες στα Χανιά και την Κρήτη.


ΟΔΗΓΙΕΣ - ΧΑΡΤΗΣ