Το Σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας

Το Σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας

Από την Μονή Γουβερνέτου ξεκινάει ένα μονοπάτι κατηφορικό και σε δέκα λεπτά φθάνετε στο Σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας. (Συνεχίζοντας σε 30 λεπτά θα φθάσετε στο Καθολικό).

Το σπήλαιο ονομάστηκε έτσι εξαιτίας ενός λαϊκού θρύλου που αναπτύχθηκε λόγω της ύπαρξης ενός σταλαγμίτη που μοιάζει με αρκούδα η οποία σκύβει για να πιεί νερό από μια πέτρινη δεξαμενή μέσα στην οποία συγκεντρώνεται το νερό που στάζει από την οροφή.

Ο θρύλος λέει ότι...

"Στην περιοχή ασκήτευαν μοναχοί οι οποίοι είχαν ανάγκη το νερό της δεξαμενής, λόγω της λειψυδρίας. Όμως το νερό της δεξαμενής περιέργως χανόταν. Μια μέρα παραφύλαξαν να δούν πως τελείωνε. Βλέπουν λοιπόν μια αρκούδα να μπαίνει στην σπηλιά και να πίνει το νερό, και έντρομοι απο την παρουσία της αρκούδας, παρακάλεσαν την Παναγία να τους σώσει. Αμέσως η Παναγία έκανε το θαύμα της και πέτρωσε την αρκούδα. Για να θυμούνται το θαύμα της Παναγίας, έχτισαν το εκκλησάκι που βρίσκεται στην είσοδο του σπηλαίου." Από τότε το σπήλαιο πήρε την ονομασία "Σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας" ή πιο απλά "Σπήλαιο της αρκούδας" ή "Αρκουδοσπηλιά".

Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι κατά την αρχαιότητα το σπήλαιο αυτό χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας της θεάς Άρτεμις.

Εορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου (της Υπαπαντής του Χριστού).

 

Οδηγίες - Χάρτης