Οι παραδοσιακές συνταγές της Κας Ευαγγελίας

Κρητική Γαστρονομία

Δοκιμάστε την κουλτούρα των Κρητικών εδώ στα Χανιά με το να μαγειρέψετε οι ίδιοι Χανιώτικες συνταγές. Η κυρία Ευαγγελία μας έχει αφήσει παρακαταθήκη απίθανες παραδοσιακές συνταγές που μας τις μαγείρευε από τότε που είμασταν μικρά παιδιά.

Πάρτε την απόλαυση στα χέρια σας και ξεκινήστε το μαγείρεμα.

Είμαστε πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε σε κάθε απορία σας. Η Δανάη άξιος συνεχιστής της Κας Ευαγγελίας ξέρει όλες τι συνταγές. Ξεκινήστε και καλή όρεξη!


Οι παραδοσιακές συνταγές της Κας Ευαγγελίας

Αρνί Τσιγαριαστό

Μερίδες: 4-5
Προετοιμασία: 10'
Χρόνος: 1 - 1½ ώρα
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Το τσιγαριαστό αρνάκι ή κατσίκι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα των Σφακίων και της δυτικής Κρήτης. Η φήμη του φυσικά έχει εξαπλωθεί σε όλα τα Χανιά κυρίως για τη νοστιμιά του και επειδή τα υλικά του είναι λίγα και τα βρίσκουμε παντού.


Γεμιστά

Μερίδες: 45
Προετοιμασία: 15 '
Χρόνος: 1 - 1.10΄ ώρα
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Η καλύτερη ελληνική συνταγή για γεμιστά με ρύζι. Νηστίσιμο φαγητό λαδερό, χωρίς κιμά, που πρέπει να δοκιμάσετε! Νοστιμιά σαν τα σπιτικά γεμιστά της Κας Ευαγγελίας στο ταψί δεν υπάρχει.

Όταν τα έφτιαχνε στην κουζίνα γινόταν πόλεμος. Άλλος άρπαζε τις παραγεμισμένες κατακόκκινες ντομάτες, άλλος τις πιπεριές και άλλος έκανε βούτες στη σάλτσα.


Μπριάμ ή Τουρλού-Τουρλού

Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 15 '
Χρόνος: 0.45΄
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Όπως και να το πεις, είναι ένα από πιο ωραία καλοκαιρινά φαγητά που αξιοποιεί όσα λαχανικά έχετε διαθέσιμα: πιπεριές σε όλα τα χρώματα, καρότα, κρεμμύδια φρέσκα και ξερά, μερικές σκελίδες σκόρδο, κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες, πατάτες, αν θέλετε βάλτε και φασολάκια, μπάμιες, ακόμη και μερικά μπουκετάκια μπρόκολο ή κουνουπίδι. Θα γίνει τέλειο!

Εδώ σας δίνουμε μία κλασική Χανιώτικη συνταγή για παραδοσιακό μπριάμ στο φούρνο. Το πιο εύκολο και γρήγορο φαγητό του καλοκαιριού. Λατρεύω το μπριάμ με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.


Χωριάτικη σαλάτα

Με κύριο γνώρισμά της την απλότητα έχει αναδειχτεί η εθνική μας σαλάτα. Με κλασικά πατροπαράδοτα υλικά, φρέσκια και υγιεινή, αποτελεί καθημερινά το κεντρικό πιάτο στο μεσημεριανό τραπέζι του Έλληνα.

Σύμμαχος της το ελαιόλαδο που της δίνει μοναδικό άρωμα και καταπληκτική γεύση και τα φρέσκα καλοκαιρινά λαχανικά, πλούσια σε χρώματα που δίνουν μια εικόνα, χάρμα οφθαλμών!

Σε όποιο εστιατόριο και να πάτε στα Χανιά μην παραλείψετε να την παραγγείλετε.

Γιατί όμως να μην την φτιάξετε μόνοι σας;

Εδώ είναι η συνταγή για αυθεντική χωριάτικη σαλάτα.


Ντάκος

Από τα καλύτερα πιάτα που μας έμαθαν οι Κρητικοί! Μου έλεγαν στα Χανιά ότι ο ντάκος είναι το (πρώην) φαγητό των φτωχών, την εποχή που έτρωγαν το υπόλοιπο ξερό ψωμί και δεν το πετούσαν, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι σήμερα.

Τι άλλο είχε το σπίτι στην Κρήτη; Τυράκι, ντομάτες από τον λαχανόκηπο, ρίγανη μυρωδάτη και ελίτσες, για τους πιο ...γκουρμέ. Έτοιμο το πιάτο!


Γαμοπίλαφο

Το γαμοπίλαφο, που σημαίνει "ρύζι του γάμου", περιγράφει ένα παραδοσιακό πιάτο των Χανίων που προσφέρεται σε πολλές περιοχές της Κρήτης ως το κύριο πιάτο της γαμήλιας γιορτής, που αποτελείται από κρέας συνοδευόμενα από ρύζι μαγειρεμένο στο ζωμό του κρέατος.