Βενιζελικά - Φοντάν σοκολάτας
Όποτε τα έφτιαχνε η Κα Ευαγγελία γινόταν «πόλεμος» στο σπίτι!! .
Μικροί και μεγάλοι τριγυρνούσαν και έψαχναν τα ντουλάπια για να βρουν που τα είχε κρύψει η Κα Ευαγγελία. Έπρεπε να προλάβεις…. Χα, Χα, Χα, πόλεμος!!!
Είναι μία συνταγή που έχει τις ρίζες της στην Λήμνο από το 1934 που επισκέφθηκε ο Βενιζέλος το νησί.
Ο Βενιζέλος δοκίμασε διάφορα εδέσματα που του πρόσφεραν οι κάτοικοι του νησιού μεταξύ άλλων και «κάποιες μπάλες με αμύγδαλο». Ο Βενιζέλος ενθουσιάστηκε πολύ με αυτά τα «γλυκά χωρίς όνομα» και ζήτησε να δοκιμάσει ξανά . Από τότε τα γλυκά αυτά ονομάστηκαν «Βενιζελικά».
Ένας ακόλουθος του Βενιζέλου πήρε την συνταγή και την εκμυστηρεύτηκε στην γιαγιά Σοφία Πολυχρονίδη και εκείνη στην κόρη της Κα Ευαγγελία.
Σας αποκαλύπτουμε την συνταγή:
Μερίδες: 15 τεμάχια
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Κόστος: Αρκετά ακριβό
Υλικά συνταγής:
- 500 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους, χοντροκομμένα
- 180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο ψιλοκομμένη)
- 200 mL κουαντρό ή λικέρ πορτοκάλι
- 50 mL κονιάκ
Για το γλάσο
- 350 γρ. βανίλια υποβρύχιο
Για το σιρόπι
- 220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 230 mL νερό
Παρασκευή
Αλέθετε τα αμύγδαλα στο Multi προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.
Μέσα σε ένα μπολ ρίχνετε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια προσθέτετε τη σοκολάτα. Ανακατεύετε τα υλικά καλά ούτως ώστε υπάρχει παντού η σοκολάτα με το αμύγδαλο και μετά ρίχνετε το κουαντρό ή λικέρ πορτοκάλι.
Φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη, και τη βάζετε σε χαμηλή φωτιά για 8΄, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να γίνει αρκετά βαρύ. Στο τέλος ρίχνετε σιγά σιγά και το σιρόπι. Ρίχνετε όσο σιρόπι χρειάζεται ούτως ώστε να γίνει μία δεμένη μάζα.
Αφού τα ανακατέψετε καλά όλα μαζί, βρέχετε τα χέρια σας με κονιάκ και φτιάχνετε μπαλάκια με το μείγμα. Στρώνετε σε ένα ταψί λαδόκολλα και ακουμπάτε τα μπαλάκια. Αφήνετε τα μπαλάκια να στεγνώσουν καλά για 24 ώρες.
Αφού στεγνώσουν, τα γλασάρετε με βανίλια υποβρύχιο που έχετε ήδη ζεστάνει. (ζεσταίνετε τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει ρευστή ή σε μπεν-μαρί ). Ρίχνετε ένα ένα τα μπαλάκια μέσα και τα γυρνάτε να περιλουστούν με το γλάσο της βανίλιας. Προσοχή η βανίλια δεν πρέπει να κοχλάσει. Αν δείτε ότι αρχίζει να βράζει από σύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά
Τα βγάζετε ένα, ένα και τα ακουμπάτε σ ένα δίσκο που έχετε βάλει ένα λαδόχαρτο. Τα στολίζετε με μία λεπτή γραμμή βανίλιας από πάνω. Μετά που θα στεγνώσουν τα βάζετε σε χάρτινα φορμάκια.
Είναι έτοιμα και όποιος προλάβει – πρόλαβε!!!!!