Γαμοπίλαφο
Το γαμοπίλαφο, που σημαίνει "ρύζι του γάμου", περιγράφει ένα παραδοσιακό πιάτο των Χανίων που προσφέρεται σε πολλές περιοχές της Κρήτης ως το κύριο πιάτο της γαμήλιας γιορτής, που αποτελείται από κρέας συνοδευόμενα από ρύζι μαγειρεμένο στο ζωμό του κρέατος.
Είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό στους παραδοσιακούς γάμους - καθώς δίνει έμφαση στη γονιμότητα και τον πλούτο της οικογένειας φιλοξενίας, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα το ρύζι και το κρέας. Το γαμοπίλαφο εμφανίζεται επίσης στις γιορτές του χωριού και σε πολλές οικογενειακές γιορτές.
Το κρέας που χρησιμοποιείται στο γαμοπίλαφο είναι παραδοσιακά από αιγοπρόβατα, αλλά το αρνί και η γαλοπούλα ή κοτόπουλο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως συμπλήρωμα. Είναι μια απλή και ελάχιστη συνταγή, αποφεύγοντας τη χρήση πάρα πολλών ή υπερβολικά περίπλοκων συστατικών. Η γεύση και η γεύση της βασίζονται κυρίως στην υψηλή ποιότητα του κρέατος (νωπά και τοπικά) και στο άρωμα του βουτύρου που χρησιμοποιείται (παραδοσιακά σπιτικό γάλα).
Μερίδες: 8
Χρόνος: 3 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά συνταγής:
- 1 κιλό κατσικίσιο ή αρνί
- 1 γαλοπούλα ή κοτόπουλο (1 ½ κιλό)
- 2 μεγάλα κύπελλα ρυζιού (όπως χρησιμοποιούνται για το ριζότο - κατά προτίμηση τον τύπο Arborio)
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο κατσίκας (εάν δεν είναι διαθέσιμο, χρησιμοποιήστε το βούτυρο που μπορείτε να βρείτε)
- ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- Αλατοπίπερο
Παρασκευή
Πλένετε τα κρέατα καλά και τα βράζετε μαζί για περίπου 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά σε ένα μεγάλο δοχείο ή κατσαρόλα με αρκετό νερό για να καλύψετε όλο το κρέας. Προσθέστε 1 κουταλιά αλάτι και πιπέρι, καθώς και λίγο λάδι στην αρχή.
Μόλις μαγειρευτεί, αφαιρέστε το κρέας, προσθέστε λίγο περισσότερο αλάτι και πιπέρι και βάλτε το σε ένα πιάτο.
Στέλεχος του ζωμού
Σχεδιάστε μπροστά για να έχετε περίπου τρεις φορές περισσότερο υγρό όπως το ρύζι.
Μειώστε τη θερμότητα στο μέσο. βάλτε ξανά το στραγγισμένο ζωμό (6 φλιτζάνια) στο δοχείο. Ρίξτε το ρύζι (2 φλιτζάνια) και ανακατέψτε, για να εμποδίσετε το ρύζι να κολλήσει στον πυθμένα της κατσαρόλας. Ανακατεύετε συνεχώς για περίπου 15-20 λεπτά έως ότου το μίγμα γίνει ομοιόμορφο. Προσθέστε ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού λίγο πριν το μαγειρεμένο ρύζι.
Στη συνέχεια, ζεστάνετε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφαιρέστε το δοχείο του ρυζιού από τη φωτιά και ρίξτε το καυτό βούτυρο πάνω του. Καλύψτε το δοχείο με μια πετσέτα και αφήστε το να ξεκουραστεί για 5-8 λεπτά.
Βάλτε το ρύζι στο πιάτο με το κρέας.
Το γαμοπίλαφο είναι έτοιμο. Απολαύστε το με κόκκινο κρασί!
Μικρά μυστικά
- Το ρύζι να κρατάει λίγο γιατί μέχρι να το σερβίρουμε θα έχει ολοκληρωθεί το ψήσιμο του και θα μελώσει.
- Αν θέλουμε συνοδεύουμε το πιλάφι µε γιαούρτι.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προσθέτουμε μυρωδικά στον βρασμό του κρέατος, καθώς η παράδοση επιθυμεί να «μιλήσει» στο στόμα και στη μύτη η αυθεντική γεύση και μυρωδιά των καλής ποιότητας κρεάτων.