Μπριάμ ή Τουρλού-Τουρλού

Μπριάμ ή Τουρλού-Τουρλού

Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 15 '
Χρόνος: 0.45΄
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Όπως και να το πεις, είναι ένα από πιο ωραία καλοκαιρινά φαγητά που αξιοποιεί όσα λαχανικά έχετε διαθέσιμα: πιπεριές σε όλα τα χρώματα, καρότα, κρεμμύδια φρέσκα και ξερά, μερικές σκελίδες σκόρδο, κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες, πατάτες, αν θέλετε βάλτε και φασολάκια, μπάμιες, ακόμη και μερικά μπουκετάκια μπρόκολο ή κουνουπίδι. Θα γίνει τέλειο!

Εδώ σας δίνουμε μία κλασική Χανιώτικη συνταγή για παραδοσιακό μπριάμ στο φούρνο. Το πιο εύκολο και γρήγορο φαγητό του καλοκαιριού. Λατρεύω το μπριάμ με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Υλικά Συνταγής

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 4 κολοκύθια
  • 2 καρότα
  • 3 ειδών γλυκές πιπεριές (π.χ. Φλωρίνης, Κέρατο και Πορτοκαλί)
  • ½ καυτερή πιπεριά φρέσκια ή 3-4 αποξηραμένα chillies ή λίγο μπούκοβο.
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 4 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. Λευκό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το παραδοσιακό μπριάμ φούρνου, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις. Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, κόβουμε τις μελιτζάνες σε 6 κομμάτια, τα κολοκύθια στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες στα 4 και τις πατάτες όπως και τις μελιτζάνες, στα 6. Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα σε βαθύ ταψί 34 ή 36 εκ.

Αλέθουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες. Περιχύνουμε με το νερό (μη σας φαίνεται λίγο, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά).

Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε 40΄-45΄ την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο. Μετά το ξεσκεπάζουμε. Το μπριάμ είναι ένα φαγητό που σερβίρετε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδέψτε το με ωραίο τυρί φέτα και τραγανό χωριάτικο ψωμί.

Μικρά μυστικά:

  1. Το μισό παιχνίδι για να βγουν τραγανά και γευστικά τα λαχανικά στο μπριάμ μου, γίνεται ΠΡΙΝ το μαγείρεμα και έχει να κάνει με το μέγεθος που πρέπει να κόβεται το κάθε λαχανικό ξεχωριστά, ώστε μετά το μαγείρεμα να στέκουν.
  2. Αυτά που έχουν τη τάση να μαλακώνουν και να διαλύονται στο μαγείρεμα, πρέπει να κόβονται σε μεγάλα κομμάτια όπως η μελιτζάνα, το κολοκύθι και το κρεμμύδι, και αυτά που τείνουν να στέκουν, πρέπει να κόβονται λεπτά, όπως το καρότο και η πατάτα.
  3. Δεν χρησιμοποιώ νερό στο ταψί, παρά μόνο λευκό κρασί και ελαιόλαδο.