Ντάκος

Ντάκος

Από τα καλύτερα πιάτα που μας έμαθαν οι Κρητικοί! Μου έλεγαν στα Χανιά ότι ο ντάκος είναι το (πρώην) φαγητό των φτωχών, την εποχή που έτρωγαν το υπόλοιπο ξερό ψωμί και δεν το πετούσαν, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι σήμερα. Τι άλλο είχε το σπίτι στην Κρήτη; Τυράκι, ντομάτες από τον λαχανόκηπο, ρίγανη μυρωδάτη και ελίτσες, για τους πιο ...γκουρμέ. Έτοιμο το πιάτο!

Υλικά για τον αυθεντικό ντάκο:

  • 1 διπλό ντάκο κρίθινο
  • 2 - 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 3 - 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σουπ. τριμμένη φέτα ή ξινομυζήθρα
  • 1/2 κουτ. γλυκ. ρίγανη
  • αλάτι
  • προαιρετικά ελιές και κάπαρη

Εκτέλεση

Βρέχετε τον ντάκο ελαφρά με λίγο νερό.
Ψιλοκόβετε την ντομάτα ή την περνάτε στον τρίφτη
Ραντίζετε τον ντάκο με το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
Βάζετε από πάνω την ντομάτα αφήνοντας στο κέντρο ένα κενό, για να βάλετε τη φέτα ή τη μυζήθρα.
Πασπαλίζετε με το αλάτι και τη ρίγανη.
Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε.

Ο ντάκος μπορεί να χρησιμεύσει ως κυρίως πιάτο. Έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά ενός πλήρους γεύματος και δεν χρειάζεται συμπληρωματικό φαγητό. Συνοδέψτε τον με ένα ποτήρι λευκό κρασί και χαλαρώστε απολαμβάνοντας την θέα μέχρι την παραλία του Σταυρού, από το μπαλκόνι των Lotos Luxury Apartments