Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Συνταγές μπορείτε να βρείτε πολλές, ίσως όχι τόσο νόστιμες όσο της Κας Ευαγγελίας, αλλά εμείς θέλουμε να σας δώσουμε το κάτι παραπάνω. Πριν σας δώσουμε την πεντανόστιμη συνταγή θα μιλήσουμε για πολιτισμό, θα μιλήσουμε για την ιστορία που συνοδεύει τα ντολμαδάκια.

Οι Γιαπωνέζοι μπορούν να κάνουν ασκήσεις ¨ζεν¨ για να πετύχουν την υπομονή και την ηρεμία, εμείς εδώ στα Lotos Luxury Apartments προτείνουμε ένα νοστιμότερο τρόπο: το τύλιγμα των ντολμάδων σε μικρούς κυλίνδρους, κάτι που απαιτεί λεπτότητα κινήσεων, αίσθηση συμμετρίας, προσήλωση και υπομονή.

Τα ντολμαδάκια είναι μέσα στην γαστρονομική κουλτούρα μας. Ένα τάπερ με ντολμαδάκια μας ακολουθεί τις περισσότερες φορές στις εκδρομές μας.

Τα ντολμαδάκια άλλοι τα λένε σαρμαδάκια και άλλοι γιαπράκια, ονόματα που σαφώς μας παραπέμπουν στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Όμως η ιδέα είναι γνωστή από την Αρχαία ακόμη Ελλάδα. Μόνο που στην αρχαιότητα τα ντολμαδάκια ονομάζονταν «θρία» και τυλίγονταν σε τρυφερά ανοιξιάτικα συκόφυλλα.
Στο πέρασμα των αιώνων η πεντανόστιμη αυτή ιδέα υιοθετήθηκε από την τουρκική κουζίνα, ενώ οι Έλληνες αντιδανείστηκαν τα τουρκικά ονόματα.
Σαρμαδάκια από το sarmak, που σημαίνει τυλίγω, γιαπράκια, από το yaprak που σημαίνει φύλλο και το dolmak που σημαίνει γεμίζω.

Από την άλλη η ονομασία γιαλαντζί προέρχεται από το yalan που σημαίνει ψέμα και άρα γιαλαντζί σημαίνει ψεύτικος. Σίγουρα έχετε ακούσει την φράση γιαλαντζί μάγκας που δηλώνει γενικά κάτι το ψεύτικο, το ιμιτασιόν.
Λέγονται λοιπόν γιαλαντζί ντολμαδάκια επειδή δεν περιείχαν κρέας και ήταν μαγειρεμένα με αγνό ελαιόλαδο, ενώ ξέρουμε ότι η τούρκικη κουζίνα βασίζεται στο κρέας και το βούτυρο. Ψεύτικα ντολμαδάκια λοιπόν.

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί λοιπόν με το υπόξινο αμπελόφυλλο φλερτάρουν ασύστολα με τους γευστικούς μας κάλυκες και μας προετοιμάζουν για τα κυρίως πιάτα που θα ακολουθήσουν.
Lotos Πολυτελή Διαμερίσματα λοιπόν και έφτασε η ώρα να σας αποκαλύψουμε την πεντανόστιμη συνταγή της Κας Ευαγγελίας.

Dolmades

Μερίδες: 60
Προετοιμασία: 0:20'
Μαγείρεμα: 0:40’
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος

Υλικά Συνταγής:

  • 60 αμπελόφυλλα τρυφερά
  • 2 φλ. ρύζι Καρολίνα ή ρύζι νυχάκι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    Για τη σως γιαουρτιού:
  • 400 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • κ.σ. σημαίνει κουταλιά σούπας
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κρύο νερό
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Εκτέλεση

Για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα, μουσκεύουμε πρώτα το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ. Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3΄-4΄. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.

Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6΄-7΄, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του. Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.

Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.

Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σειρά σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.

Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει. Σιγοβράζουμε τα γιαλαντζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄. Σερβίρονται κρύα με σως γιαουρτιού.

Για τη σως γιαουρτιού:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σως. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

Λαχανοντολμάδες

Κολοκυθοανθοί

Μικρά μυστικά:

  1. Το μόνο που θα έχετε στο μυαλό σας είναι να μην τυλίξετε τα ντολμαδάκια πολύ σφιχτά γιατί αν και μισοβρασμένο το ρύζι κατά το τύλιγμα, μπορεί να αυξηθεί ακόμη σε μέγεθος στο μαγείρεμα και να σκίσει το αμπελόφυλλο.
  2. Φτιάχνονται και με τα λουλούδια των κολοκυθιών (κολοκυθοανθοί) όπως επίσης και με φύλλα από λάχανο (λαχανοντολμάδες).
  3. Σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτέλεσμα.
  4. Αν θέλουμε προσθέτουμε στη γέμιση 2 κ.σ. κουκουνάρι και 2 κ.σ. σταφίδα.
  5. Ένα ιδιαίτερο υλικό που η Κα Ευαγγελία πρόσθετε στην γέμιση των ντολμάδων είναι ο χόντρος (το σπασμένο σιτάρι).
    Μπορούμε ένα μέρος από το ρύζι να το αντικαταστήσουμε με χόντρο. Ο χόντρος είναι ένα υλικό που χρησιμοποιούσαν οι παλιές νοικοκυρές και δίνει μία ιδιαίτερη νοστιμιά στους ντολμάδες.
  6. Το λεμόνι και η ντομάτα εκτός από γεύση κρατούν το ρύζι σπυρωτό.
  7. Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι. Κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχα.
  8. Τα ντολμαδάκια, απαγορεύεται να τα μαγειρέψετε σε χύτρα. Θα πάει χαμένος ο κόπος σας.
  9. Φροντίστε τα αμπελόφυλλα που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι τρυφερά με απαλή σχεδόν μεταξένια υφή. Αν είναι από βάζο και ήδη σκληρά, δεν θα μαλακώσουν ποτέ. Πάλι τραχιά θα παραμείνουν.
  10. Τα φρέσκα αμπελόφυλλα χρειάζονται ελάχιστο ζεμάτισμα. Επίσης πριν τα χρησιμοποιήσετε σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ραντισμένα.

Τώρα είστε έτοιμοι να τα απολαύσετε, στην τραπεζαρία ή στο μεγάλο μπαλκόνι με θέα, των Lotos Luxury Apartments. Καλή όρεξη.