Τα βανιλένια
Σήμερα θα φτιάξουμε μία συνταγή που έχει ιστορία πάνω από ένα αιώνα. Την συνταγή, που όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες, η Κα Ευαγγελία έμαθε από την μητέρα της Σοφία Πολυχρονίδου (1895 – 1955), το γένος ΧατζήΤραγανού.
Τον προπάππου μου τον έλεγαν Τραγανό, αλλά όσοι τα παλιά εκείνα χρόνια είχαν πάει στα Ιεροσόλυμα τους έβαζαν το πρόθεμα Χατζής στο επίθετό τους, έτσι λοιπόν Χατζή- Τραγανός.
Είναι μία απλή, υγιεινή και πανέμορφη συνταγή που όμως θα σας ενθουσιάσει άμα την δοκιμάσετε.
Δεν σας λέω όμως άλλα, ελάτε να την αρχίσουμε:
Μερίδες: 45 τεμάχια
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Κόστος: Αρκετά ακριβό
Υλικά:
- Μισή οκά καρύδια, δηλ. περίπου 650 γραμμάρια (η οκά για την ακρίβεια είναι 1.282γραμμάρια).
- Ένα νεροπότηρο ζάχαρη
- Λίγη κανέλα σε σκόνη
- Ανθόνερο 60ml
- Χάρτινα φορμάκια (μικρό μέγεθος)
Για το γλάσο
- Βανίλλια 700gr
Παρασκευή:
Τρίβουμε τα καρύδια μέτρια.
Προσθέτουμε την ζάχαρη στα καρύδια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ανθόνερο.
Πλάθουμε το μίγμα σε μπαλάκια. Αν δεν πλάθονται ξανατρίβουμε το μίγμα στο «διαβολάκι» περισσότερο.
Διαλύουμε την βανίλια σε μπεν – μαρί.
Ρίχνουμε ένα ένα τα μπαλάκια προσεκτικά στο μπεν-μαρί μέσα στην βανίλια.
Τα βγάζουμε από το μπεν-μαρί χρησιμοποιώντας πιρούνι και κουτάλι.
Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί (ή πάνω σε λαδόχαρτο).
Όταν κρυώσουν τα βάζουμε στα χάρτινα φορμάκια τους.
Απολαύστε τα!!