Κομόλιθοι (Κωμόλιθοι) στην Ποταμίδα.

Κομόλιθοι (Κωμόλιθοι) στην Ποταμίδα.

Οι Κομόλιθοι (ή Κωμόλιθοι) είναι ένα από τα πιο παράξενα και συνάμα όμορφα γεωλογικά φαινόμενα που μπορεί να συναντήσει κανείς στη δυτική Κρήτη.
Κάποιοι λένε ότι είναι η Αριζόνα της Κρήτης, άλλοι νομίζουν ότι βρέθηκαν ξαφνικά στην Καππαδοκία, άλλοι τα παρουσιάζουν σαν τα Μετέωρα της Κρήτης και άλλοι νομίζουν ότι βρίσκονται σε ένα Σεληνιακό τοπίο.

Οι φανταστικοί χαμηλοί λόφοι είναι μία μοναδική θέα που δεν πρέπει να χάσετε στα Χανιά.
Ιδίως αν σας αρέσει η φωτογραφία μην το χάσετε, μπορείτε να ανέβετε στους Κομόλιθους, να παίξετε με τον φακό και να βγάλετε φωτογραφίες που δεν θα έχει κανείς άλλος.

Μπορείτε να το συνδυάσετε πηγαίνοντας στο Ελαφονήσι, καθώς είναι στο δρόμο σας.

Οι κομόλιθοι στο χωριό Παταμίδα.

Ωστόσο οι Κομόλιθοι του καταπράσινου χωριού της Ποταμίδας έχουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα και ιστορικό που δε μοιάζει με κανένα άλλο.
Οι ειδικοί λένε πως οι Κομόλιθοι σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια στον πυθμένα θάλασσας γι' αυτό και επιφανειακά έχουν βρεθεί και μελετηθεί θαλάσσια απολιθώματα. Μάλιστα Ολλανδοί ερευνητές τους έχουν χρονολογήσει πριν από 7,2 εκ χρόνια.

Με την πάροδο του χρόνου οι βροχές και ο άνεμος σμίλεψαν τα απομεινάρια της θάλασσας σε αυτό το σημείο και δημιούργησαν το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο που βλέπουμε σήμερα.

Οι κομόλιθοι στο χωριό Παταμίδα.

Βρίσκονται λίγα μόνο μέτρα από τα σπίτια του χωριού σε ένα πολύ γόνιμο πεδινό κομμάτι γης και αυτό είναι που το κάνει ξεχωριστό επειδή ξεχωρίζει πάνω από τα χωράφια του κάμπου. Δημιουργούνται μικρά και μεγαλύτερα μετέωρα παντελώς γυμνά από βλάστηση στα πλάγια αλλά με θάμνους στις κορυφές τους δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση.

Το υλικό των Κομόλιθων είναι αργιλώδες και έτσι παλιά οι κάτοικοι της περιοχής το αξιοποιούσαν για να στεγανώσουν τις στέγες των σπιτιών τους αλλά και να φτιάξουν εστίες μαγειρικής.

Καλή διαδρομή, τραβήξτε ωραίες και ξεχωριστές φωτογραφίες και ελάτε να τις συζητήσουμε στην επιστροφή σας στα Lotos Πολυτελή Διαμερίσματα.

Οδηγίες - Χάρτης