Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται στα Χανιά στην Ακτή Κουντουριώτη. Είναι το επιβλητικό κόκκινο κτήριο στην είσοδο του ιστορικού Ενετικού Φρουρίου Φιρκάς.

Ιδρύθηκε το 1973 με σκοπό την προώθηση της ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας της Κρήτης. Αποτελεί το δεύτερο μουσείο τέτοιου είδους στην Ελλάδα, τόσο από πλευράς παλαιότητας όσο και από πλευράς περιεχομένου, μετά το Ναυτικό Μουσείο που βρίσκεται στον Πειραιά.

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στη μόνιμη έκθεση του περιλαμβάνει 2.500 εκθέματα. Σε αυτό θα δείτε κειμήλια, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το βυθό, ζωγραφικούς πίνακες, χάρτες, φωτογραφικό υλικό, μακέτες πλοίων, διάφορα ναυτικά όργανα κ.ά.


Το εσωτερικό από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων


Τα εκθέματα είναι οργανωμένα σε ενότητες, σε χρονολογική σειρά από την Εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα.
Υπάρχει επίσης μια ιδιαίτερη έκθεση από το περιβάλλον της θάλασσας με μια πλούσια συλλογή από κοχύλια που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου.

Μην παραλείψετε να δείτε, στα Νεώρια του Ενετικού λιμανιού, την αναπαράσταση του Μινωικού πλοίου «Μινώα» του 16ου-15ου αιώνα π.Χ., το οποίο καθελκύστηκε το Δεκέμβριο του 2003 και το 2004 έκανε το παρθενικό του ταξίδι από τα Χανιά στον Πειραιά, συνοδεύοντας την Ολυμπιακή φλόγα που μεταφέρθηκε από την Αθηναϊκή Τριήρη κατά το τελευταίο τμήμα της διαδρομής, καθώς και σε πλόες και εκδηλώσεις εορτασμών της Ναυτικής Εβδομάδας.

Κατά την επίσκεψή σας στο Ναυτικό Μουσείο αξίζει να περιηγηθείτε και στον χώρο του Φρουρίου Φιρκά όπου θα δείτε και τον πυργίσκο όπου υψώθηκε η σημαία της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου 1913.

Οδηγίες - Χάρτης